Cei Opt Nemuritori

Cei Opt Nemuritori
Produse pe pagină:
Sortare după:

Cei Opt Nemuritori Feng Shui

 Cei Opt Nemuritori sunt foarte importanti pentru Perioada lui 8 si sunt fiinte legendare Ta..

51,60Lei

Cei Opt Nemuritori trec marea (color)

  In orice casa sau birou, prezenta Celor Opt Nemuritori se crede a fi de foarte bun au..

42,00Lei

Wu lou cu cei 8 nemuritori feng shui din bronz

Wu lou cu cei 8 nemuritori feng shui din bronz este un puternic simbol pentru sanatate, longevita..

168,00Lei

 

                                        

Cei opt nemuritori, Pa Hsien sunt de religie Taoista si unul dintre cele mai populare subiecte de reprezentare din China. 

Portretele lor sunt vazute peste tot: pe vase de portelan, ventilatoare, ceainice, cesti de ceai, ventilatoare, statuete, pergamente sau broderii. De obicei sunt realizate din portelan, metale, lemn, radacina, rasina, faianta etc. 

Termenul "Opt Nemuritori" este denumirea la figurat pentru Fericire. Numarul opt a devenit norocos in asociere cu aceasta traditie si persoanele sau lucrurile grupate in cate opt sunt binecuvantate cu fericire. 

Dintre cei Opt Nemuritori, trei au fost personaje istorice: Chung-li Ch'üan, Chang Kuo, si Lu Yen, iar ceilalti au fost mentionati doar in fabule sau in romane de aventuri. Ei reprezinta toate tipologiile de oameni: batrani, tineri, barbati, femei, civili, militari, bogati, saraci, prigoniti, oameni de cultura sau nobili. Sunt, de asemenea, reprezentativi pentru mai multe perioade isorice: timpurii, de mijloc sau cele tarzii. 

Legenda celor Opt Nemuritori nu este mai veche decat timpul dinastiei Sung (960-1280 d.Hr) si este probabil atribuita dinastiei Yuan (1280 - 1368). 

Unii dintre cei Opt Nemuritori, nu toti, se pare se regasesc si inainea acestor perioade in legendele Taoiste. 

Ordinea in care sunt enumerati mai jos, este acceasi in care au devenit nemuritori. Li T'ieh-Kuai Li T'ieh-Kuai, este reprezentat intotdeauna cu o carja si un Wu Lou (tartacuta) plin de medicamente magice. 

El mai este cunoscut si sub numele de K'ung-mu. Hsi Wang Mu l-a vindecat de un ulcer la un picior si l-a invatat cum sa devina Nemuritor. El a fost canonizat ca Rector de Est. 

Se spune ca avea o statura impunatoare si demna, dedicandu-se exclusiv studiului de invataturi Taoiste. Hsi Wang Mu i-a daruit o carja de fier si l-a trimis in capitala pentru a invata doctrina nemuririi pe Han Chung-Li. 

El este, de asemenea, identificat cu Li Ning-yang la care Lao Tzu a coborat din ceruri pentru a-l invata intelepciunea zeilor. 

Curand dupa ce s-a terminat cursul sau de instruire sufletul a parasit corpul pentru a face o vizita la Hua Shan. Unii spun ca a fost chemat de Lao Tzu, altii spun ca Lao Tzu l-a angajat ca escorta pentru tarile de Yu Hsi. 

El a lasat pe descipolul sau Ling Lang responsabil cu corpul sau, spunand ca daca el nu se intoarce in termen de sapte zile sa-i incinereze corpul. Din pacate atunci cand numai sase zile au trecut, ucenicul sau a fost chemat la patul de moarte al mamei sale. 

Pentru a putea pleca la timp, acesta a incinerat corpul si sufletul cand s-a intors a gasit doar un morman de cenusa. Unii spun ca trupul nu a fost incinerat ci doar a devenit lipsit de vitalitate deoarece nu a fost locuit de niciun suflet o perioada lunga de timp. 

Slujba ucenicului de a sta de paza nu era doar pentru prevenirea furtului corpului sau de a nu se rani acesta ci si prevenirea altui suflet sa preia corpul. 

Intr-o padure din apropiere un cersetor tocmai a murit de foame. 

Gasind acest corp nelocuit spiritul ratacit a intrat in el. 

Cand a constat ca avea capul prea lung, fata neagra, barba si parul slinos si despletit cu ochii de dimensiuni gigantice iar unul dintre picioare era schip el a dorit sa iasa din acest corp josnic dar Lao Tzu l-a avertizat sa nu faca aceasta incercare de a iesi si i-a dat o bentita de aur pentru a-si tine parul in ordine si o carja de fier pentru a-i ajuta piciorul schiop. 

Ridicand mana la ochi, acesta a constatat ca avea ochii la fel de mari ca si catarama. Acesta este motivul pentru care a fost numit Li K'ung-mu - "Ochi Tulbure". Popular mai este cunoscut si sub numele de Li-T'ieh Kuai, "Li cu carja de Fier". 

In alta legenda se spune ca T'ieh-Kuai, dupa intrarea în corpul de cersetor schiop a reinviat trupul mamei discipulului sau neglijent, Yang. 

Sprijinit in toiagul sau de fier si cu un Wu Lou Feng Shui plin cu medicamente in spate el a plecat la casa lui Yang, unde se faceau pregatirile pentru inmormantarea mamei acestuia. 

T'ieh-Kuai a turnat continutul tartacutei in gura femeii si a reinviat-o pe aceasta. 

O alta istorisire este si cazul paznicului Ch`ao Tu. 

Se spune ca T'ieh-Kuai a intrat intr-un cuptor de foc si a poruncit lui Ch`ao sa-l urmeze. Paznicul fiindu-i teama sa imite un act asociat cu lumea supranaturala a spiritelor rele, a refuzat sa faca acest lucru. 

T'ieh-Kuai a spus apoi paznicului sa calce pe o frunza ce plutea deasupra raului afirmand ca este o barca ce il va trece pe partea cealalata in siguranta. Din nou paznicul a refuzat, iar T'ieh-Kuai remarcand ca grijile aceste lumi au fost prea mari pentru acesta sa fie capabil de neumirire, s-a urcat pe frunza si a disparut. Chung-li Ch'üan 

In ceea ce priveste originea si viata acestui Nemuritor sunt mai multe variante. 

O varianta spune ca a fost nascut in Hsien-Hsien Yang (o sub-prefectura din capitala antica Hsi-o Fu), în Shensi, numele lui de familie era Chung-Li, si ca el a trait în timpul dinastiei Han, fiind, prin urmare, numit Han Chung-LI si a fost maresal al Imperiului, la batranete devenind pustinc. 

O alta versiune spune ca Chung-Li Ch'üan a fost doar vice-maresal in serviciul ducelui Chou Hsiao. El a fost invins in lupta si a scapat in Chung-nan Shan unde s-a intalnit cu cei Cinci Eroi - Florile Estului care l-au instruit in doctrina nemuririi. La sfarsitul dinastiei T`ang Han Chung-li l-a invatat pe acesta aceeasi stiinta a imortalitatii pe care l-a invatat si pe Lu Tung-pini, si a luat titlul de Singurul Independent de Sub Cer. 

In timpul unei mari foamete, el a transformat cupru si cositorul in argint, mixand aceste doua metale cu un adaos misterios. Aceasta comoara a fost distribuita printre saraci si astfel a salvat mii de vieti. 

Intr-o zi, in timp ce el medita, zidul de piatra al locuintei sale inchiriate s-a daramat, iar o cutie de jad a iesit la suprafata. In aceasta cutie a gasit secretul nemuririi si astfel el a devenit unul dintre Nemuritori. 

In timp ce el a urmat aceste instructiuni, camera lui era umpluta cu nori colorati, muzica se auzea tare, iar o barza celesta a venit si l-a purtat in spate spre regiunile nemuritoare. 

El este uneori reprezentat tinand in mana un evantai de pene sau piersicile nemuririi. De la primirea lui in randurile Nemuritorilor, el a mai aparut pe pamant in cateva randuri ca mesager al Cerurilor. Lan Ts'ai-ho 

Lan Ts'ai-ho in diferite povestiri apare atat ca femeie cat si ca hermafrodit. 

Ea este o cantareata sau un saltimabanc. 

De obicei ea canta la un flaut sau o pereche de chimbale (un vechi instrument muzical compus din doua talere de arama care erau lovite unul de altul. 

Originea ei este necunoscuta dar numele se spune ca a fost Yang Su, iar cariera ei este atribuita perioadei din dinastia T`ang. 

Ea a umblat in strainatate intr-un halat albastru zdrentuit legat cu o centura neagra de lemn cu un picior descult si unul incaltat, iar vara poarta lenjerie de corp din vata si iarna doarme pe zapada, respiratie ei transformandu-se intr-un nor stralucitor. 

Ea isi castiga traiul cantand in strada. 

Desi luata drept nebuna, muzica si versurile ei au infirmat aceasta afirmatie. A denuntat aceasta viata trecatoare cu placerile sale iluzorii. Cand primea bani, ea ii insira pe un cordon si-i flutura in timp ce canta sau ii imprastia pe jos pentru a-i lua saracii. 

Intr-o zi a fost gasita intoxicata cu alcool intr-un han de la Feng-Yang Fu în Anhui si in timp ce era in aceasta stare a disparut pe un nor si i-au fost aruncate pe pamant pantoful, haina, cureaua si castanietele ei. 

Conform credintei populare, cu toate acestea, doar unul dintre cei Opt Nemuritori a fost femeie, si anume: Ho Hsien-ku. Lan Ts'ai-ho a fost reprezentat ca un tanar de aproximativ saisprezece ani purtand un cos de fructe. Chang Kuo 

Perioada atribuita lui Chang Kuo este aproximativ mijlocul secolului al optulea. 

El a trait ca un pustnic pe Chung-t'iao Shan, în prefectura P'ing-Yang Fu în Shansi. Împaratii T'ai Tsung si Kao Tsung ai dinastiei T'ang l-au invitat frecvent la Curte, dar el a refuzat constant sa mearga. 

La ultima invitatie, presat de imparateasa Wu, el a acceptat sa paraseasca pustnicia si sa mearga la Curte, dar la poarta Templului Femeii Geloase a fost pus la pamant de catre moarte. 

Corpul sau a inceput sa putrezeasca si sa fie mancat de viermi cand a fost vazut in viata si sanatos pe muntii din Hêng Chou in P'ing-yang Fu. 

El calarea un catar alb care a mers mii de kilometri intr-o zi, si care, cand calatoria a fost terminata, el a pliat acest catar ca pe o foaie de hartie si l-a pus in portofel. 

Cand a avut iar nevoie de serviciile catarului, a trebuit doar sa puna apa cu sare la gura animalului si acesta a revenit la forma de catar. 

In toate timpurile el a efectuat fapte minunate de magie si a declarat ca a fost Mare Ministru al Imparatului Yao (2357-2255 î.Hr.), in timpul unei existente anterioare. 

In anul douazeci si trei al domniei împaratului Tsung a dinastiei T'ang el a fost chemat in Lo-yang in Henan si a fost ales sef al Academiei Imperiale cu titlul de noare: Profesor Foarte Perspicace. 

Datorita talentului sau in vrajitorie, a fost deosebit de favorizat la Curte. Imparatul a intrebat cine este acest Chang Kuo Lao (folosea epitetul Lao, ce inseamna batran, frecvent adaugat numelui sau), iar raspunsul a dat de Fa-shan a fost: "Eu stiu! Dar daca ar fi sa-i spun Maiestatii sale, ar trebui sa cad mort la picioarele tale. Astfel, nu pot indrazni sa vorbesc pana Maiestatea nu va promite ca va merge in picioarele goale si cu capul plecat sa-I ceara lui Chang Kuo sa te ierte, caz in care ar trebui sa reinvii imediat." Hsüan Tsung a promis, Fa-shan, apoi a spus: "Chang Kuo este un liliac alb, spiritual care a iesit din haosul primordial" 

Imediat dupa ce a vorbit, a cazut mort la picioarele Imparatului. 

Hsuan Tsung, cu capul gol si cu cu picioarele goale a mers la Chang Kuo asa cum a pormis si a cerut iertare pentru indiscretia lui. 

Mai tarziu, acesta l-a stropit cu apa minerala pe fata pe Fa-shan si acesta a inviat. 

Imediat dupa aceasta Chang s-a simtit rau si s-a intors sa moara in Hêng Chou Mountains intre anii 742-746 AD. Cand discipolii sai au deschis mormantul, acesta era gol. 

De obicei el este ilustrat pe catarul sau alb, cateodata cu fata spre cap, alteori cu fata spre coada. El poarta un evantai-phoenix sau o piersica a nemuririi. 

In timpul intrevederilor sale cu Imparatul Ming Huang in anul 723 AD, cand era inca in viata, Chang Kuo "distra Imparatul cu o varietate de trucuri magice, cum ar fi: devenea invizibi, bea o ceasca de aconita (planta otravitoare) sau simtea pasarile sau florile doar uitandu-se la ele. 

El a refuzat mana unei printese Imperiale, si de asemenea a refuzat sa aiba portretul in Sala Vrednicilor. 

O imagine a lui Chang Kuo stand pe un magar, oferind un descendent unui cuplu proaspat casatorit este adesea gasita intr-o camera nuptiala. Se pare oarecum nepotrivit ca un vechi ascet este asociat cu fericirea matrimoniala si daruirea de pui, dar o explicatie ar fi posibila daca ne gandim la faptele sale minunate de vrajitorie, desi se spune ca nu a incurajat pe nimeni in aceste fapte in timpul vietii lui. Ho Hsien Ku 

O fecioara, tinand in mana o floare de lotus magica, floare ce deschide inimi sau o piersica a nemuririi, daruita de Lu Tung-pin ca simbol al identitatii, cantand sau band vin - aceasa este ilustrarea lui Ho Hsien Ku, singura femeie dintre cei Opt Nemuritori. 

Ea a fost fiica lui Ho T`ai, originar din Tseng-ch`eng Hsien în Kuangtung. 

Altii spun ca tatal ei a fost negustror in Ling-Ling, în Hunan. 

Ea a trait in timpul Imparatesei uzurpatoare Wu (689-705 AD) apartinand dinastiei T`ang. La nasterea ei, sase fire de par au fost gasite crescand pe crestetul ei, si istoricii spun ca nu a avut niciodata mai mult, cu toate ca picturile si statuetele o infatiseaza cu un cap plin de par. 

Ea a gasit la munte o piatra ce se numea Yun-mu Shih - "mama perlelor". Intr-un vis a vazut un spirit ce i-a ordonat sa pudreze si sa manance una din aceste pietre pentru a dobandi agilitate si nemurire. 

Ea a respectat acest ordin si, de asemenea, si-a jurat o viata de virginitate. 

Zilele ei ulterioare au trecut plutind de la un varf de copac la altul si aducand acasa fructe culese noaptea de pe munti. Ea treptat a constatat ca nu avea nevoie nici sa manance pentru a trai. 

Faima ei a ajuns la urechiele imparatesei, invitand-o pe aceasta la Curte, dar in timp ce a calatorit inspre acolo a disparut brusc si a devenit Nemuritoare. 

Se spune ca a fost vazuta din nou in anul 750 AD plutind pe un nor de mai multe culori, la templul Ma Ku, si din nou ucativa ani mai tarziu in Canton. 

Ea este reprezentata ca o fata extrem de frumoasa si este remarcabil ca ocupa o pozitite atat de importatnta intr-un cult in care niciun sistem feminin ascet nu e este dezvoltat. Lu Tung-pin 

Numele lui Lu Tung-pin de familie a fost LU; numele sau personal Tung-pin; de asemenea, Yen, si pseudonimul lui Shun Yang Tzu. 

A fost nascut in anul 798 AD la Yung-Lo Hsien, în prefectura Ho Chung-Fu în Shansi. 

El a provenit dintr-o familie de oficiali, bunicul sau a fost Presedintele Ministerului Ceremoniei si tatal sau a fost Prefectul Hai Chou-ului. 

El la varsta de 20 de ani era in continuare necasatorit. 

In acest timp el a facut o calatorie pana la unde a intalnit Dragonul de Foc care i-a facut cadou o sabie magica ce i-a permis sa se ascunda de hoti in ceruri. 

In timpul vizitei sale in capitala, Ch'ang-o în Shensi, l-a întâlnit pe Nemuritorul Han Chung-Li, iar acesta l-a intruit in tainele alchimiei si elixirul vietii. 

Cand el s-a aratat ca Yün-fang Hsien-shêng, Lü Yen a exprimat o dorinta arzatoare de a ajuta in convertirea omenrii la adevarata doctrina dar mai intai a fost expus la zece ispite. Aceste fiind depasite cu succes el a fost investit cu puteri supranaturale si arme magice cu care a traversat Imperiul, a ucis dragoni si a scapat pamantul de diferite rele, in timpul unei perioade de patru sute de ani. 

O alta versiune spune ca Han Chung-Li a fost intr-un han, incalzindu-si un ulcior de vin de orez. 

Aici Lu l-a intanit si ducandu-se la culcare a visat ca a fost promovat la un grad foarte mare si a era favorizat in mod exceptional de noroc de avere. 

Acesta a plecat pentru cincizeci de ani cand o greseala grava l-a facut sa fie condamnat la exil si familia sa sa fie exterminata. 

Singur in lume, el a oftat amar si a luat-o de la capat. 

Toate au avu loc intr-un timp atat de scurt incat vinul lui Han Chung-Li nu a fost inca incalzit. Acesta este un incident mentionat in literatura chineza sub denumirea de "visul vinului de orez". Convins de demnitatea lumeasca, acesta l-a urmat pe Han Chung-li la Ho Ling in muntii Chung-nan în Shensi, unde a devenit nemuritor. 

In anul 1115 AD, Imparatul Hui Tsung i-a conferit titlul de Erou al Minunatei Intelepciuni si mai tarziu l-a proclamat Rege-Imparat si Protector Puternic. 

Exista diferite versiuni ale legendeui lui Lu Tung-pin. 

Una dintre acestea spune ca in scopul indeplinirii promisiunii facuta lui Chung-Li, sa ajute in munca pentru convertirea prietenilor-creaturi la adevarata doctrina, el a mers la Yuch Yang mascat ca un vanzator de ulei cu dorinta de a demasca pe toti aceia care au cerut o cantitate aditionala pentru cantitatea de ulei cumparat. 

Pe parcursul unui an intreg a intalnit numai clienti egoisti si exorbitanti cu exceptia unei doamne in varsta care nu cerea mai mult decat I se cuvenea. Astfel s-a dus la casa ei si vazand o fantana in curte a aruncat cateva boabe de orez in ea. Apa, in mod miraculos s-a transformat in vin si din vanzarea lui, doamna a acumulat o mare bogatie. 

El a fost foarte priceput in scrima si este intotdeauna reprezentat cu spada lui magica Exalibur pe nume Chan-yao Kuai "Ucigatorul de Diavoli" si intr-o mana tine un plici pentru muste. 

Ca si Kuan Kung, el este reprezentat in brate cu un copil si reprezinta in Feng Shui - promisiune de numeorsi descendenti. Han Hsiang Tzu 

Han Hsiang Tzu este reprezentat de obicei cu un cos cu flori sau un cos de piersicile nemuririi. 

A fost un nepot al lui Han You (768-824 AD), un mare om de stat, filosof, si poet al dinastiei T `Ang, si un admirator înfocat al studiului transcendental 

. Copilul a fost incredintat unchiului sau pentru a fi educat si pregatit pentru examenele publice. 

El a excelat in inteligenta si performanta si a produs cateva plante intr-un ghiveci pe frunzele carora a scris urmatoarele versete cu litere de aur: 

"Norii ascund muntii Ch`in Ling. 

Unde este locuinta ta? 

Zapada este adanca pe Lan Kuan, 

Calul tau refuza sa innainteze" 

"Care este sensul acestor versete?" a intrebat Han Yu, profesorul sau. "Veti vedea" a raspuns Han Hsiang Tzu. 

Dupa catva timp Han Yu a fost trimis in dizgratie la prefectura din Ch'ao-chou Fu în Kuangtung. Cand a ajuns la poalele lui Lan Kuan, zapada era asa de adanca incat nu putea innainta. 

Han Hsiang Tzu a aparut si a maturat zapada facand o carare pentru Han Yu care a inteles profetia din versurile elevului sau. Cand Han Hsiang Tzu a plecat de la unchiul sau, i-a scris urmatoarele versuri: 

"Multi, intr-adevar sunt oameni eminanto ce si-au servit tara, dar cati dintre ei te intrec la cunostinte in literatura? 

Cand vei ajunge la o pozitie inalta, vei fi ingropat intr-un teren umed si incetsat." 

Han yu a fost deprimat la gandul climei umede din locul lui de exil si a crezut ca fara nicio indoiala va deceda fara a-si mai vedea inca o data familia. 

Han Hsiang Tzu l-a consolat, i-a dat o reteta si i-a spus: "Nu numai ca te vei intoarce perfect sanatos in sanul familiei, dar vei fi repus in biroul fostilor tai sefi." Toate acestea au avut loc exact asa cum a prezis. Ts'ao Kuo-chiu 

Ts'ao Kuo-Chiu a fost conectat cu familia imperiala Sungs si este ilustrat tinand o tableta de acces in Curte in mana sa. 

El a devenit unul din Cei Opt Nemuritori din cauza celorlalti sapte deoarece l-au nominalizat pentru ca "avea alura de duh". 

Legenda spune ca Imparateasa Ts'ao, sotia Imparatului Jên Tsung (A.D. 1023-64), avea doi frati mai tineri. 

Cel mai mare dintre ei, Ching-hsiu avea grija de afacerile Statului iar cel mai tanar Ching-chih era cunoscut pentru comportamentul sau necuviincios.